fredag 24. oktober 2008

Opphavsrett, nedlasting og kopiering

Nedlasting
Tenk deg at du er musiker eller regissør for en ny, stor film. Du regner med at CDen din vil selge til platina og filmen skal bli årets mest kjøpte. Slik går det ikke. CDen selger riktignok, men ikke på langt nær så mye manageren din trodde og du selv håpet. Men allikevel blir din låt årets landeplage og ALLE synger på den. Men allikevel tjener du ingenting. Det viser seg at en har lagt albumet du har laget på nettet og alle tar albumet derfra, istedenfor å gå i butikken å kjøpe det.
Filmen din har fått rekordmange seere på kinolerrettet, men DVD salget går på dunken så det holder. Du tjener ikke halvparten av det du håpet på å gjøre og du får problemer med å skaffe folk til senere filmprosjekt.
Musikeren får også problemer, du hadde lagt mye penger og innsats i det siste albumet og ingen vil kjøpe det. Du får problemer og legger opp musikkarieren.

I dette tilfellet var det altfor mange som mente og trodde at musikeren og regissøren hadde mer enn nok penger fra før og derfor ikke ville støtte dem med en pengeslant og heller lastet ned, ulovlig, filmen og albumet.
Slik kan det gå for de mer fantasifulle i dagens samfunn når folk driver med ulovlig nedlasting istedenfor å kjøpe CDer og DVDer.

Grunnen til at nedlasting av musikk og filmer er at kjøperne mener det er alt for dyrt og at de som lager musikken eller filmen, tjener altfor bra fra før og dermed ikke trenger mer støtte.
Selv har jeg betalt for flere filmer jeg angrer på at jeg i det hele tatt brukte tida mi på og hvis jeg hadde lastet ned filmen isteden, hadde jeg bare kastet bort tida mi,
istedenfor pengene mine i tillegg til tida.

Opphavsrett
Åndsverkloven er en lov som beskytter opphavspersonene bak det som blir ulovlig kopiering eller nedlasting. Denne loven gjelder alt fra romaner og foredrag til skulpturer og programvare.
Men ikke all kopiering er ulovlig. Alt som ikke regnes som åndsverk, kan lastes ned. Dette er små sitater og andre ting som opphaveren ikke har lagt noe særlig jobb i. F. eks handlelister osv.

Å gi venninnen din en sang via din MP3 spiller er ikke ulovlig, men å sende sangen over msn er ikke lov. Dette blir fildeling.

Nedlasting og kopiering gjør spesielt ungdommer til kriminelle, siden vi er noen av de som laster ned mest og vi blir kriminelle "bare for å ha lastet ned litt musikk".

Mange har helt sikkert sett reklamefilmen som skal stoppe nedlasting. Den som blir sendt før kinofilmer. Hvis du ikke har sett den finner du den her.
Selv synes jeg at reklamen har bommet litt. Man kan ikke reklamere mot nedlasting før kinofilmer, som oftest blir sett av et betalende publikum. Men den hjelper sikkert litt den også.

Ingen kommentarer: